Z ekonomicznego punktu widzenia, karmienie krów latem powinno bazować na wypasie pastwiskowym i dokarmianiu zielonką w oborze. Co jasne, taka pasza nie zaspokaja w 100% zapotrzebowania zwierząt na pokarm, ale faktem jest że zielonki z pastwiska to de facto najtańsza forma. Przyjmuje się, że w polskich warunkach klimatycznych okres żywienia zielonkami wynosi ok. 160 dni. Znacznie dłuższy jest więc okres żywienia zimowego – 200 dni. Dlatego też, wyprodukowaną latem zielonkę gospodarze muszą magazynować z przeznaczeniem na okres jesieni, zimy i wczesnej wiosny. Świeże zielonki, ale też kiszonki jak i siano, stanowią znakomitą paszę dla przeżuwaczy. Produkty te zawierają szereg niezbędnych składników pokarmowych takich jak: białko, węglowodany, minerały, witaminy. Jednak dla zapewnienia odpowiednich właściwości paszy składowanej na zimę, ta musi być prawidłowo zabezpieczona.Z jednej strony zielonka, jako świeża pasza nie posiada strat, jednak z myślą o krowach o najwyższej wydajności, ten rodzaj pokarmu jest po prostu zbyt wodnisty. Z drugiej zaś strony, siano jako źródło witamin wzmacnia ich apetyt. Jednak przygotowanie siana jest czasochłonne – wymaga przetrząsania i idealnej pogody. Ale straty składników znajdujących się w sianie są znaczne w porównaniu do zielonki.Przyjmuje się, że przeciętnie dobry plon zielonki z 1 hektara wynosi 350 q. Wraz z odpowiednią starannością i intensywnym użytkowaniem plon może wzrosnąć nawet do 500 q. Jednak gdyby nie straty związane z przedeptywaniem przez zwierzęta i pozostawionymi niedojadami – z 1 ha bardzo dobrego pastwiska, spasając je w postaci zielonki, można byłoby uzyskać 19 tys. litrów mleka. Siano i sianokiszonka to dwa zupełnie odmienne pod względem wartości pokarmowej i przydatności żywieniowej rodzaje paszy. Lepszą paszą od kiszonki czy sianokiszonki jest odpowiedniej jakości siano, które stanowi stabilny składnik dawki pokarmowej zwierząt. Jest chętnie zjadane przez krowy, nie powoduje żadnych zaburzeń w czynnościach żwacza. Lecz siano zbierane w trakcie niesprzyjających warunków pogodowo – atmosferycznych posiada w swoim składzie znaczne ilości surowego włókna oraz niedostateczne ilości białka i karotenu. Z tego też względu nie uda się uzyskać dobrej produkcji mleka bez dodatkowo podawanej paszy treściwej. Znaczne zaangażowanie sprawia, że produkcja dobrego siana jest droższa niż produkcja dobrej sianokiszonki, dlatego też ze względów opłacalności, organizacji pracy i strat należy dążyć do ograniczenia